Bevalling, thuis of in het ziekenhuis?

Elke bevalling begint thuis. Wanneer je bevalling begonnen is, bel je de dienstdoende verloskundige. Zij komt bij je thuis om te kijken hoe het me jou en je baby gaat en hoe ver je bevalling gevorderd is. Als alles goed is, bepaal je op dat moment of je thuis wil blijven of liever in het ziekenhuis wilt bevallen. Bij een thuisbevalling komt een kraamverzorgster op tijd voor extra ondersteuning.

Het voordeel van thuis is de rust en eigen omgeving wat de weeën bevordert. Wanneer je kiest voor een poliklinische bevalling, gaan we tijdens het tweede gedeelte van de ontsluitingsperiode naar het ziekenhuis. In het St. Annaziekenhuis in Geldrop beval je in een kraamsuite. Een aantal uur na je bevalling ga je weer naar huis. Informeer bij je zorgverzekeraar of je een eigen bijdrage moet betalen voor een poliklinische bevalling.

Bevalling medische indicatie

Als tijdens de bevalling blijkt dat het voor jou of de baby noodzakelijk is om in het ziekenhuis te bevallen, spreken we van een medische indicatie. We begeleiden je naar het ziekenhuis en dragen je over aan de gynaecoloog. Ik heb een goede samenwerking met de verschillende ziekenhuizen in de regio, zoals het Sint Annaziekenhuis in Geldrop en het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven. Een bevalling in het ziekenhuis vanwege een medische reden wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Tijdens je eerste zwangerschap of bevalling heb je 30-40% kans om door verwezen te worden naar de gynaecoloog.

Als de begeleiding van je zwangerschap gedaan wordt door de gynaecoloog en je in het ziekenhuis bevalt vanwege een medische reden, kun je je bij mij aanmelden voor je kraambed. Als je het prettig vindt, maken we al kennis in je zwangerschap. Graag nodig ik je uit om een afspraak te maken. Zodra je thuiskomt met je baby zal ik de zorg, voor jou en je baby, van de gynaecoloog overnemen.

Wat moet je klaar zetten voor de bevalling?