Eerste bevalling

Je eerste bevalling is spannend en onbekend. Veel vrouwen doen een etmaal over hun eerste bevalling. Het rijp worden en verstrijken van je baarmoedermond en het krijgen van de eerste paar centimeters ontsluiting kost tijd. Dit gaat meestal met lichte weeën gepaard die nog onregelmatig komen. Voor het tweede gedeelte van de ontsluiting krijg je heftige en regelmatige weeën. Tijdens het opvangen van je weeën is het belangrijk dat je je veilig en ontspannen voelt. Maak gebruik van de douche of het bad en loop rond. Probeer regelmatig van houding te veranderen. Ongeveer 10% van de bevallingen begint met het breken van de vliezen. Het kan ook zijn dat je vliezen niet spontaan breken en dat wij dat tijdens je bevalling doen.

Wanneer je volledige ontsluiting hebt , krijg je persdrang en begin je aan de uitdrijving. Dan mag je gaan persen. Het persen duurt gemiddeld een uur, soms korter en soms heb je meer tijd nodig. Na de geboorte van jullie baby is het genieten van het warme lijfje op je buik en kennismaken. De placenta wordt meestal binnen een half uur na de baby geboren.

De folder van de KNOV Jouw bevalling, hoe bereid je je voor krijg je van mij rond 34 weken zwangerschap en daarna bespreken we wat bevallen inhoudt.