Veiligheid

Veiligheid staat voorop. Het doel is dat jullie een gezonde baby krijgen en dat jij gezond de zwangerschap en bevalling doormaakt.

Een bevalling zonder ingrepen is de meest veilige bevalling, want elke ingreep, hoe klein ook, heeft een risico. Voor een bevalling heb je krachtige weeën nodig. Het krachtiger je weeën, hoe sneller de ontsluiting verloopt en hoe gemakkelijker je je baby op eigen kracht naar buiten kunt persen. Bij krachtige weeën heb je minder kans dat er tijdens je bevalling ingegrepen moet worden. Voor de ene barende zal dat in haar eigen thuissituatie zijn en de ander kiest voor poliklinisch bevallen in het ziekenhuis. Als het maar een plek is waar je je veilig voelt.

Het is mijn taak je te begeleiding tijdens dit proces en je met vertrouwen in je eigen lichaam te laten bevallen. In Nederland is het veilig om thuis te bevallen. Uit onderzoek is gebleken dat er bij een thuisbevalling minder onnodige medische ingrepen gedaan worden, waardoor er minder kans is op complicaties. We zijn opgeleid om tijdig eventuele complicaties te herkennen en in dan te grijpen. Soms kan dat in de thuissituatie en soms is het beter naar het ziekenhuis te gaan.

Door mijn goede samenwerking met de klinisch verloskundigen, gynaecologen en ander personeel van de verloskamers, loopt de overdracht goed. Het ziekenhuis is dichtbij, in de meeste gevallen gaan we met eigen auto, soms maak ik gebruik van een ambulance wanneer er meer haast is.