Kraamzorg

De kraamverzorgende verleent assistentie bij de thuisbevalling, verzorgt en controleert jou en jullie baby in de week na de bevalling en houdt ons daarvan op de hoogte. Ze geeft veel adviezen en doet licht huishoudelijk werk. Het is belangrijk, vóór de 16e week van de zwangerschap, de kraamzorg te regelen. Je neemt daarvoor contact op met je zorgverzekeraar en meldt dat je zwanger bent en kraamzorg wil aanvragen. Vraag meteen een kraampakket aan. Zij sturen je een aanmeldingsformulier dat je moet invullen en terugsturen.

Met onderstaande kraamzorgburo’s werken we samen:

Hoeveel uren?
Hoeveel uren kraamzorg je gaat afnemen hangt af van verschillende factoren. Alle kraamzorgorganisaties werken met het Landelijk Indicatie Protocol (LIP). Om te beginnen zijn er twee opties. Ga je borstvoeding geven? Dan krijg je 49 uur kraamzorg verdeeld over acht dagen. Bij het geven van flesvoeding is dit 45 uur kraamzorg verdeeld over acht dagen.

Intake kraamzorg
Als je zwanger bent van je eerste kind of als er bijzonderheden zijn, komt een intaker van de kraamzorgorganisatie tussen de 28 en 32 weken bij je op huisbezoek. Dit wordt vergoed door je zorgverzekering.  Als je zwanger bent van je tweede (of volgend) kind, wordt er vanuit je zorgverzekering alleen een telefonische intake vergoed. Deze vindt plaats rond de 32 weken. Tijdens deze intake wordt er uitgelegd wat kraamzorg precies inhoudt, wat je van je kraamverzorgende mag verwachten en wat jullie wensen zijn. De zorgafspraken worden samen met jou doorgenomen en het aantal uren kraamzorg wordt vastgesteld.

Het kraambed
Tijdens de start van het kraambed word er opnieuw naar je situatie gekeken. De kraamverzorgende zal overleggen met de verloskundige of er meer uren geïndiceerd moeten worden. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn omdat de borstvoeding wat extra aandacht vraagt of omdat je minder snel herstelt dan verwacht na je bevalling. Aan het einde van je kraambed, wordt er nog eens gekeken of het aantal uren kraamzorg voldoende is. Soms is het wenselijk om 2 dagen extra kraamzorg te krijgen, bijvoorbeeld omdat je bent bevallen door middel van een keizersnede. Alles wordt besproken in overleg met jou, de kraamverzorgende en de verloskundige. De kraamverzorgende en verloskundige bepalen dan aan de hand van het Landelijk Indicatie Protocol hoeveel uren en/of dagen er bij geïndiceerd kunnen worden. Afhankelijk van hoe je verzekerd bent zijn er bepaalde vergoedingen m.b.t. de kraamzorg uren. Kijk hiervoor in de polis van je zorgverzekering.