Sterke daling moedersterfte in Nederland

06 mei 2014 – De kans dat vrouwen in Nederland sterven tijdens de zwangerschap of in het kraambed is sinds 2000 met ruim de helft gedaald. Nederland presteert daarmee bijzonder goed.

Het is het enige land dat een grote verbetering laat zien. Nederland presteert daarmee bijzonder goed. In 2000 stierf één op de 4400 moeders, nu is dat één op de 10.500. Dat staat in een rapport van hulporganisatie Save the Children. Nederland is het enige land dat een grote verbetering laat zien. “Deze enorme daling is een compliment voor de samenwerking. Dit realiseren we met ons Nederlands verloskundig systeem, met als belangrijk kenmerk: zorg door de verloskundige als het kan en door de gynaecoloog als het moet. De persoonlijke en continue zorg van verloskundigen dichtbij de zwangeren is iets om trots op te zijn,” aldus Linda Rentes, voorzitter van de KNOV. “Met name de zorg rond bevallingen is verbeterd,” aldus een woordvoerder van Save the Children. “Het offensief tegen babysterfte van verloskundigen en gynaecologen heeft zijn vruchten afgeworpen. De zorg voor en na de bevalling is verbeterd.”

Ranglijst
Wereldwijd staat Nederland op een vijfde plaats als het gaat om de veiligste landen voor moeders. Boven aan de lijst staat Finland. De top wordt verder gevormd door Noorwegen, Zweden en IJsland. Helemaal onderaan staat Somalië, waar één op de zestien moeders het niet haalt. En 1 op de 7 kinderen haalt zijn 5e verjaardag niet in Somalië.