Zwanger na 41 weken

De meeste baby’s worden tussen de 37 en 41 weken geboren. Als je langer dan 42 weken zwanger bent, spreken we van serotiniteit. Het meer dan twee weken overtijd zijn komt bij 5 % van de zwangerschappen voor.

Bij een zwangerschap die langer dan 42 weken duurt, werkt de placenta soms minder goed. De baby kan zo geleidelijk minder voeding krijgen. De hoeveelheid vruchtwater wordt langzamerhand minder. Het komt vaker voor dat het vruchtwater groen kleurt door het lozen van meconium (de eerste poep van de baby). Daarom krijg je vanaf ruim 41 weken een CTG onderzoek (hartfilmpje van de baby) en een echo in het ziekenhuis. Vanaf 42 weken verwijs ik je naar de gynaecoloog. De kans is groot dat je bevalling dan zal worden ingeleid.

Er is geen medische reden om je bevalling al vanaf 41 weken in te leiden mits de zwangerschap verder normaal verloopt.
Het is belangrijk dat je de baby regelmatig goed voelt bewegen. Voel je opeens minder dan je gewend bent of zijn de bewegingen heel anders dan daarvoor of maak je je zorgen over de beweeglijkheid van je kind, neem dan contact met me op. Je krijgt dan een extra controle in het ziekenhuis.
Om de kans op een spontane bevalling te vergroten, is het mogelijk om te strippen. Dat gebeurt tijdens een inwendig onderzoek waarbij met de vingers de vliezen worden los gestript van de baarmoederwand. Dat kan een goede hormonale reactie geven waardoor de bevalling op gang komt.